tips

Boktips 2 – Jesper Juul & Ingegerd Gavelin

Jesper Juul är dansk familjeterapeut och författare men även opinionsbildare. Han har levt i tre olika familjer och har en son som är född 74, samt ett barnbarn.

Jesper Juul ledde tidigare det familjeterapeutiska institutet Kempler i Danmark.  Nu är Jesper Juul engagerad i Family-Lab International , som ledare, vägledare, rådgivare och terapeut.

Jesper Juul har skrivit flera böcker, där den mest kända titeln är ”Ditt kompetenta barn”, som hittills är utgiven på 13 språk och som sålt i över en kvarts miljon exemplar.

Jesper Juul är sjukskriven, läs mer om detta i hans hälsoblogg

Mer info www.jesperjuul.com och www.family-lab.com

 

 

 

Ingegerd Gavelin är socionom, föräldrarådgivare, författare och mindfulnesslärare. Hon skriver om barnet som lärare och om ett icke-auktoritärt föräldraskap, med en härlig, direkt språkdräkt.

Så här kan man läsa om boken “Att möta sitt barn och sig själv” på Bokus: “En tröstebok för föräldrar – så har denna bok kallats. Den handlar om den utmaning det är att vara förälder och hur man kan lära sig förstå sitt barn.

Ingegerd Gavelin har arbetat med samtal med föräldrar i mer än 40 år och boken är en sammanfattning av hennes erfarenheter.

Boken handlar om barn i alla åldrar, också om att vara förälder till vuxna barn. Den berör föräldraskapets glädje och allvar. Författaren önskar att föräldrar ska få fatt i sitt hopp när de läser den – och många har berättat att det har blivit så. Att de inte fått dåligt samvete utan känt sig styrkta.

Att vara förälder är att ständigt stå inför förändring – barnets växande och de utmaningar det väcker. Att möta barnets behov och känslor innebär också att våra egna behov och känslor väcks till liv. Det är bra för vår empati men kan också vara plågsamt.

Den danske författaren och familjeterapeuten Jesper Juul skriver i förordet till boken: “Just denna ömsesidighet i samvaron och samarbetet med barn och ungdomar är en av författarens huvudpoänger. Hur kan vi lära oss något om våra barn genom närvaro och empati och hur kan vi lära oss något om oss själva genom barnen och de tankar och känslor de väcker inom oss?”

Boken innehåller också ett kapitel om mindfulness för föräldrar och ett om självmedkänsla.”

Här är länk till Ingegerds blogg; https://ingegerdgavelin.wordpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *