Blogg

Tvinga inte barn att säga förlåt!

Nu hittade jag den perfekta artikeln om “förlåtet”! Länge har jag försökt formulera för mig själv och för andra varför vi vuxna inte ska tvinga barn att säga förlåt. Eller varför vi inte ska tvinga vuxna heller för den delen – men det försöker vi oss inte lika ofta på.. Vi människor tycker inte om tvång oavsett ålder, men att tvinga barn att be om ursäkt innefattar en aspekt som inte berör vuxna (jo, några förvisso) – nämligen utvecklingsaspekten.

Som barn föds vi redan med en fenomenal förmåga till empati – visserligen rudimentär men ändock – och den behöver mogna. En 2-åring har inte utvecklat sin fulla empatiska förmåga ännu. Den 2-åriga (eller 5-åriga) hjärnan är helt enkelt inte färdigutvecklad för att styra helt över känslomässiga impulser och sekvenser av beteenden som ‘Jag vill ha den bilen nu, dumma dig som tar den före mig – boink’. Det är alltså inte rimligt att begära att ett förskolebarn ska kunna sätta sig och sina känslor & behov åt sidan och till fullo inse konsekvenser av sitt handlande. Forskning: http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2017.00867/full

Det finns andra saker vi kan göra för att hjälpa barnet ta in andras perspektiv, träna på att visa hänsyn och ge uttryck för empati. Vi kan som vuxna ta ansvar över situationen och hjälpa både den som blivit utsatt för något och det barn som gjort ett annat barn illa eller upprört. Till exempel kan vi säga något i stil med: “Jag är så ledsen att Malte slog dig. Kom så hjälper jag er”. Trösta och stötta båda barnen.

När Malte sedan är lugn och mottaglig för att berätta och lyssna, så kan man prata om att det gjorde ont på Viggos arm och att han blev ledsen. Fråga vad Malte ville och kanske vad han tänkte & kände. Uppmuntra frågor och egna reflektioner. Man kanske kan rita en teckning tillsammans och ge till Viggo. Om Malte inte vill så får vi acceptera det och inte forcera. Som artikelförfattaren nedan skriver: “From birth to death, humans are allergic to coercion”.

Läs mer i artikeln från Washington Post:

https://www.washingtonpost.com/lifestyle/on-parenting/dont-force-your-toddler-to-apologize/2017/05/09/0d090044-2f6a-11e7-9534-00e4656c22aa_story.html?utm_term=.51ba4d7ebb62#

Och mer på samma tema av Petra Krantz Lindgren:

”Säg förlåt till Anna nu!” Tre tips till dig som vill lära barn ta ansvar och säga förlåt

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *