tips

“Kan man skämma bort en bebis?”

” Idag har vissa fortfarande tanken att man kan låta bebisen gråta en stund, att en bebis klarar att gråta sig till sömns, att det kanske till och med är bra för att det lär bebisen att somna själv, trösta sig själv och ta hand om sina känslor själv. Men det är att helt missförstå hur man ger barn en trygg anknytning och hjälper deras hjärnor att utvecklas. Det är till och med skadligt.

Bebisar utvecklas bäst när de får vara nära. Om de lämnas att ta hand om svåra känslor själva lär de sig bara att ”I den här världen är det bäst att stänga av jobbiga känslor”. Istället för att bli bekräftade och få ett känslo­mässigt gensvar blir de övergivna.

Barn behöver uppmärksamhet

– Men föräldrar som svarar på sin bebis behov innan den blir helt utom sig, och på så sätt undviker att den arbetar sig upp till hysteri, hjälper bebisen att lita på att det finns någon som hör, att det finns hjälp att få – och då kan bebisen så småningom bli en trygg, självständig individ.

Man kan inte ge sina barn för mycket ­genuin uppmärksamhet, för mycket kärlek eller tillbringa för mycket tid med dem. Men det är också viktigt att som förälder tillgodose sina egna behov.”

 

Läs hela artikeln i Vi Föräldrar här:

http://www.viforaldrar.se/Forsta-aret/Kan-man-skamma-bort-en-bebis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *