tips

Hur hjälper jag mitt barn att sluta med napp?

För att hjälpa sitt barn att sluta med napp krävs ofta tålamod. Visst, för en del barn går det smidigt och enkelt – men för andra barn är det urjobbigt att släppa nappen. Och det är inte så lätt att veta i förväg hur ens barn kommer att reagera.
Du kan underlätta för ditt barn genom att börja prata om avslutet i god tid. Att fråga saker som ”Säg mig, när hade du tänkt att sluta med nappen?” är ett första steg. Svaret kanske blir ”aldrig!” och då kan du svara med empati och förståelse och bekräfta barnets känsla,  men ändå stå fast vid den önskning du har: ”Jag förstår att du inte vill sluta med din napp, men jag skulle ändå vilja att du slutar med nappen – om ett tag.” Även om barnet inte förstår de exakta orden du använder, eller kan relatera till tidsbegrepp som ”om ett tag”, förbereder du ändå barnet genom att börja prata om att sluta med nappen.

Sedan kan man ta upp frågan igen efter några veckor, och säga: ”Jag skulle gärna vilja att du slutar med napp. När vill du göra det?” Detta steg hjälper barnet att själv kunna medbestämma, och bli mer konkret. När du sedan bestämt dig för att det ska ske, var tydlig. Ett ordentligt farväl, där ni till exempel lämnar nappen till kattungar, hundvalpar eller andra bebisdjur, kan hjälpa ditt barn att ta steget. Det hjälper ofta att göra en fin avskedsritual.
För ditt barn är det ju inte självklart varför hon eller han ska sluta med napp. Därför är det helt naturligt att barnet protesterar och blir ledset när det ska sluta, och kanske många gånger därefter. Det är barns sätt att bearbeta förluster.  Så när/om ditt barn saknar nappen; försök bara att sitta med barnet och säga att du förstår att ditt barn saknar sin napp – som ju varit en så god vän i många jobbiga stunder. Det tröstar barnet mer än om du försöker avleda. Det går ofta snabbare över om du uttrycker din förståelse för barnets reaktion och står ut med eventuella känslouttryck, även om de är starka: ”Jag förstår att du är ledsen och saknar din napp. Vi kan sitta här och kramas en stund.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *